Dogtown and Z-Boys

  • Tagline: A Film About The Birth Of The Now

Recension - Blu-ray/DVD

En liten våg rullade in. De här killarna såg fortfarande ut som de hade sett lite för många ”Leave it to the Beaver” repriser i tv-rutan och rörde sig som de hade en pinne uppstucken. Vågen bröts. Tävlingarna var inte heller speciellt upphetsande, mest lite nedförslut och zigzagande mellan koner. Skateboarden sorterades snabbt av samtiden in bland andra temporära flugor som rockringen och jojon. Vågen försvann i vitt skum. Men en ny, större, våldsammare var redan på väg.

Den började bland vågorna utanför Venice Beach. Därute, bland ruinerna av forna nöjesfält och nedslitna pirer, surfade the Zephyr Skateboard Team tidigt på dagarna. När vågorna, senare under dagen, la sig gav de sig ut på gatorna på hjul. Den här blandningen av havet och asfalten var en viktigt ingrediens i vad som skulle göra the Z-Boys till så stora influenser då de helt enkelt tog rörelserna och stilarna från vattnet och fick dem att fungera på marken.

Stacy Peraltas, en av gängets 12 medlemmar, ”Dogtown & Z-Boys” är berättelsen om den tiden. Tillsammans med Craig Stecyk, som skrev tidiga artiklar om den subkulturen, lyckas han fånga lite av det som hände på 70-talet då skateboarden exploderade och till och med de årens überbabe Farrah Fawcett rullade ner för backar.

Det visar sig även att Peralta inte bara var begåvad på brädan. Han sätter ihop dokumentet i lätt fragmentisk MTV-stil, men lyckas till skillnad från mycket i nämnda kanal, även föra in värme i bilderna. Det blir en blandning av intervjuer, en vägledande voiceover av Sean Penn, foton där tyngdlagen verkar ha tagit paus och gamla arkivbilder indränkta i solsken och knalliga, old school-färger. Det ser ungefär ut som en Beach Boys-skiva låter.

Vid några få tillfällen kan filmen kännas lite självgod, men oftast kör den lättinfekterande entusiasmen bara över såna tankar. Det är underhållande nostalgi och historia helt enkelt.

Även om man, som undertecknad, har tillbringat i princip all sin tid på en skateboard framför teven, med plastfodral bokstaverande Tony Hawk på golvet, en chipskladdig handkontroll i knäet och timmar av sömn försvinnande, oanvända, i backspegeln.

FOTNOT : Ett av de projekt som David Fincher för tillfället funderar på är en spelfilm om the Z-Boys under namnet ”Lords of Dogtown”.

Henrik Edberg

Kommentarer