Uppdraget

  • Svensk titel: Uppdraget
  • Originaltitel: Recruit, The
  • Release (Bio): 2003-04-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-10-01

Recension - Blu-ray/DVD

Colin Farrell är en skådespelare som minst sagt är på väg upp. Herregud, mannen är med i var och varannan film som görs (”Daredevil” kom nyss och ”Phone Booth” släpps bara veckor efter denna), han kopplas ihop med andra kändisar (Britney Spears någon?) och hans politiskt inkorrekta åsikter gläder allehanda förläggare och besvärar agenten. Numer är det väl bara en fråga om tid, innan han kommer bli ett namn som är ett skäl för biobesökarna att se en film. Dock är han inte bara ytterligare ett ”pretty-face”, utan har faktiskt en riktig talang för skådespeleri.

Nu dyker han upp i en film av mannen som låg bakom en av 2001-års absolut bästa filmer – Kubakrisfilmen ”Thirteen Days” – och spelar en nyrekryterad CIA-agent som som första uppdrag ska lista ut vad en mullvad inom CIA gör och vem mullvaden har som kontakt.

Nyckelorden är ”lita inte på någon” och ”ingenting är vad det verkar vara” och just det är skälet till varför jag vägrar avslöja mer av handlingen. Det jag just upplevt, är något som händer alltför sällan – jag hade inte den blekaste aning om vad som komma skulle. Av alla thrillers med oväntade vändningar, så är det alltför få som faktiskt lyckas överraska mig. Hade jag inte sett trailern innan, så hade jag fått min första överrumpling redan tidigt. Och fler skulle jag stöta på innan filmen var över.

Jag kom tidigt att tänka på fjolårets ”The Bourne Identity” och ”Spy Game” som också har spioner och ovetskapen av vad som händer eller varför som byggstenar. Med andra ord absolut inte fy skam. Ja, jag är svag för filmer av detta slag, men det är inte det grundläggande för varför jag uppskattade även denna.

Vi får en intressant story förpackad med ett skickligt hantverk och trovärdiga skådespelarinsatser. Farrell och Pacino i all ära, men Moynahan överraskar och bevisar varför så många numer satsar på henne i Hollywood.

Det är skickligt genomfört på alla plan och mina enda invändningar beror på lite för många lösa trådar och att den (trots tight klipparbete) känns längre än den är eller borde vara.

I vilket fall, så är filmen given för alla som uppskattar överraskningar vid sidan av underhållning. Och just alla lösa trådar, är för mig en bra undanflykt till varför jag kommer att se den minst en gång till.

Nikita Averin Kronlund

Kommentarer