Core, The

  • Svensk titel: Core, The
  • Originaltitel: Core, The
  • Release (Bio): 2003-04-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-12-04

Recension - Blu-ray/DVD

Har tiden plötsligt backats fem år? 1998 kom nämligen två katastroffilmer (”Armageddon” och ”Deep Impact”) som båda behandlade temat ”jorden-hotas-av-en-meteorit/asteroid-så-nu-skickar-vi-upp-ett-team-som-fixar-kakan”. ”The Core” har precis samma uppbyggnad – men tvärtom.

Jordens kärna håller på att sluta rotera med katastrofer som bevis för detta och fullkomlig utrotning som framtid, eftersom kärnans rotation är motorn till Jordens energikraftfält. Så nu måste man skicka in en grupp ”specialister” i hopp om att ge vår planet hjärtmassage.

Citationstecknet är befogat. Det är nämligen väldigt svårt att ta karaktärsgalleriet på fullt allvar. Visserligen arbetar samtliga med de uppgifter de fått i uppdraget, men det är uppenbarligen inte de bästa man kan hitta och de har enorma svårigheter med att komma överens. Två av dem har till och med en outredd tvist sedan flera decennier. Och det är i deras händer vår planets öde ska ligga?

Det är inte fullt så ologiskt som med ”Armageddons” oljeborrare, men inte särskilt långt därifrån. Man verkar ha svårt att veta vilken riktning man velat ta. Man har försökt gå en snäv balansgång mellan en mer jordnära teoretiska inställning och ett storslaget actionäventyr. Lockade av de betydligt större inkomster ”Armageddon” lyckades dra in, har man med andra ord försökt göra en publikgänglig film genom en dos ”glimt i ögat” och ”spektakulära” actionsekvenser (notera citattecknen även här.)

Filmen är bokstavligen en katastrof. Att det riktiga engagemanget uteblir, kan jag ha överseende med så länge man i alla fall levererar något som är underhållande. Det är inte ”The Core”. Actionscenerna är taffligt genomförda – inte ens effekterna visar jämn kvalité. Humorn i all sin humorlöshet blir bara en irriterande faktor och jag kunde inte vänta till dess att eftertexterna började rulla. Efter en uthärdig första timme kommer uselheten lös på riktigt och jag kan inte förstå hur manuset kunde locka den stora budget det fick.

Det finns inte en enda oförutsebar händelse i hela filmen. Man försöker ibland finta bort en, men i slutändan visar det sig att det går att pricka av varenda scen i klichélistan. Att man sedan lagt ner alltför mycket tid på den tämligen ointressanta skidringen under ytan (Jordens dvs.), gör att man inte tar åt sig hotet i den eventulla faran. Detta trots att den enda välgjorda scenen (som i ärlighetens namn är riktigt bra) är en hyllning till Hitchcock’s ”Fåglarna” som utspelar sig ovan jord och som är riktigt obehaglig.

"Armageddon light" är ett epitet jag gärna tilldelar ”The Core”. Inte fullt så pompös, inte fullt så påkostad, korkad eller usel. Men troligen en av filmerna på min ”Sämst 2003”-lista när året väl ska summeras.

Nikita Averin Kronlund

Kommentarer