Collateral

  • Svensk titel: Collateral
  • Originaltitel: Collateral
  • Release (Bio): 2004-10-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-03-16

Recension - Blu-ray/DVD

Det är inte ofta det sker i actionthrillers, om ens alls, som man får lära känna huvudrollen så pass bra så man vet varför han senare i filmen agerar som han gör. När man lär känna en karaktärs impulsiva drag, då har manusförfattaren och regissören minst sagt lyckats.

Den relativt okända Stuart Beattie har bara några småjobb bakom sig, samt grundstoryn till "Pirates of the Caribbean". Här fick han ansvaret att ensam själv författa den mest genomgående thrillern som kommit i år. Och med vilken drömregissör sedan.
Michael Mann är enkelt amerikansk films bästa thrillerregissör. Inte sedan William Friedkins och Sam Peckinpahs glansdagar har en man bakom kameran skapat så otroliga actionscener med en underbar dramaturgi som många inte ens vågar drömma om.
Manuset är inte hålfritt, men de få små luckorna som finns där fixar Mann väldigt galant. Hade manuset varit i händerna på, låt oss säga, Michael Bay, så hade hålen förmodligen blivit så stora att man skulle kunna använda dem som glasögon.

Det är med en stor portion glädje att efter den fina introduktionen av Vincents (Tom Cruise) vandring på flygplatsen i L.A. få ta del av Maxs (Jamie Foxx) liv som taxichaufför om natten. Hans första kund för kvällen är Annie (Jada Pinkett Smith) och de inleder ett samtal som får oss och framförallt mig att fatta tycke för honom. Om inte detta blir Jamie Foxxs genombrottsroll så vet jag inte vad som är fel. han är briljant.

Nästföljande kund är Vincent, som tar Max som gisslan denna natt som kommer att bli den längsta i hans liv.
Vincent är en, vad vi får veta, en kontrakterad lönnmördare som inte viker en tumm från sina uppdrag.

Paul Camerons och Dion Bebbes excellenta foto fångar en stad i natten som få andra. Dions skills som fotograf står sig lika bra här som hans underbara bildspel i 2003 års bästa film "Chicago".
Vi får uppleva denna natt MED Max, tack vare dessa fotografer. De får oss att lära känna Vincent på ett mänskligt sätt, trots att vi aldrig får veta vad det är som driver honom.

Michael Mann har återigen höjt ribban för genren "action/thrillers".
Och för alla som gillar kompetenta filmer som just Heat och andra filmer som Falling Down och Changing Lanes...
Håll tillgodo.

Det lär dröja ett tag innan något lika bra inom denna genre dyker upp igen.

Gustaf Molin

Kommentarer