De utvalda

  • Svensk titel: De utvalda
  • Originaltitel: Runaway Jury, The
  • Release (Bio): 2004-03-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-07-21

Recension - Blu-ray/DVD

Den svenska titelöversättningen ”De utvalda” syftar på den grupp som blir utvald för att sitta som jury i en amerikansk domstol. Det är helt vanliga människor som blir utvalda under en casting som får Bert Karlssons ”Fame Factory” att framstå som rena dagis- uttagningar. (Kunde inte motstå frestelsen att dra en liknelse med Bert såhär i Schlager- tider).

”De utvalda” är baserad på en John Grisham- bok där det samlas en stor del av eliten från Hollywood för att ta upp den ständiga debatten om deras vapenlagar.


En ung änka stämmer ett gigantiskt vapenföretag efter att hennes man blivit mördad då en psykisk sjuk man använt en av deras vapen vid en massaker. På det åtalade företagets sida finns Rankin Fitch (Gene Hackman) som jobbar i det dolda för att ta ut den rätta juryn som ska rösta åt deras håll. Fitch, en stor man som aldrig tar ut fel jury använder sig av extrema metoder för att få ut en fullständig profil av sin tilltänkta jury.
Men trots sin skicklighet så lyckas en man nästla sig in i juryn för att själv försöka styra juryn åt sitt håll, precis som Fitch. Men denne man bryr sig inte om utslaget, han bryr sig bara om vilken sida som betalar mest för sitt utslag.


Det finns många filmer som koncentrerar sig på just rättegångar och det gör också ”De utvalda”. Men den skiljer sig en bit för här läggs tyngden på att skildra juryn, vad som föregår där och hur den tas ut, skruvat med lite paranoia.
Det är en väldigt regelrätt thriller som följer standarden man är van vid och trots ett intressant tema och extremt skickliga skådespelare såsom Hackam, Cusack och Hoffman så tänder det aldrig till, det rullar bara på utan någon gnista.

Skillnaden vilka som är goda och onda målas upp så kraftigt och övertydligt vid flera tillfällen att det nästan blir löjligt, vissa scener känns till och med onödiga.

Jag lämnar biografen väldigt likgiltig och fruktansvärt besviken och hur mycket jag än vill tycka om den här filmen så kan jag inte blunda för dens brister som känns alltför onödiga. Materialet fanns men det hade behövts slipats lite.

Johan Lindström

Kommentarer