Confidence

  • Svensk titel: Confidence
  • Originaltitel: Confidence
  • Speltid (min): 97
  • Release (Bio): 2003-09-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-02-11
  • Tagline: It's not about the money. It's about the money

Recension - Blu-ray/DVD

Jake Vig försörjer sig med att, tillsammans med sina kompanjoner Al, Gordo och Miles samt de två korrumperade poliserna Whitworth och Manzano, blåsa folk på pengar. Under den senaste kuppen, som verkar gå som smort, visar det sig att de blåst en person på pengar som i själva verket tillhör gangstern The King. När Al hittas död, så inser Jake & co. att de måste gå med på förlikning med The King och går med på att utföra ett uppdrag för denne kung att blåsa den kriminelle affärsmannen Morgan Price på fem miljoner dollar.

Jake samlar ihop Gordo och Miles, rekryterar femme fatalen Lily och tvingas på att samarbeta med Lupus, en av The Kings hejdukar och spelet är igång. I samma veva dyker FBI-agenten Gunther Butan upp, som varit på jakt efter Jake i åratal och som nu ser sin möjlighet att sätta dit honom en gång för alla.

Jag är oerhört svag för filmer av detta slag. Man har en enkel och rak historia som under ytan är mer komplex än vad den först verkar vara. Alla kan blåsa alla och det finns flertalet möjligheter om hur historien kan utveckla sig och berättelsen genomgår ett antal tvära kast som håller spänningen vid liv.
Manusförfattaren Jung har lyckats penna ihop en smart historia och regissören Foley berättar den med att snyggt handlag och framför allt gör de något som är väldigt ovanligt i denna genre – de underskattar inte publiken.

Dimridåerna är tillräckligt täta, för att man ska kunna fintas, men samtidigt är de så pass transparenta, att man faktiskt kan se igenom dem om man bara anstränger sig, och framför allt undviker man på så sätt alla historiens luckor när historiens facit visar sig – precis så raffinerad är denna thriller.

Och skådespelarna då; Burns, Weisz, Giamatti, Guzmán, Hoffman samt Garcia – sug på den karamellen. Det är verkligen inte dumma namn att bolla med och utöver dem gör de mindre namnen insatser som lever upp till en nivå som är högre än vad man borde förvänta sig. Alla fyndiga repliker levereras på ett otroligt snyggt sätt och Dustin Hoffman verkar ha enormt roligt med gestaltningen av sin slemmige karaktär The King.

Är man ute efter något mer intellektuellt stimulerande efter sommarmånaderna med alla gigantiska, men mer eller mindre ointelligenta specialeffektsmonster, och som samtidigt är genuint underhållande, så är det bara att boka biljetterna till ”Confidence” omedelbart. För denna film är tveklöst något av det bästa som dykt upp på biograferna i år.

Nikita Averin Kronlund

Kommentarer