Elephant

  • Svensk titel: Elephant
  • Originaltitel: Elephant
  • Release (Bio): 2004-01-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-09-08
  • Tagline: An ordinary high school day. Except that it's not.

Recension - Blu-ray/DVD

Morden i Columbine står som grund för denna skildring i en amerikansk skola en helt vanlig dag. Nästan. Gus Van Sant har varit något ojämn i sin regissörsstol dom senaste åren men nu har han fått in en fullträff. I ”Elephant” har Van Sant använt många helt vanliga ungdomar till skådespelare samt också improviserat fram mycket av materialet. Resultatet? Otäckt bra.

Vi får följa ett gäng elever på ett amerikanskt high school som alla går till skolan precis som vanligt för att genomlida ännu en skoldag. Historierna berättas återkommande ur olika personers perspektiv och sakta färdas åskådaren mot det oundvikliga slutet. Två elever är trötta på allt, att ingen upptäckt hur mobbade dom blivit. Så denna dag kommer dom till skolan i full stridutrustning.


Vi vet precis vad som ska hända men trots det går det inte att hålla pulsen nere. Obehaget, den mycket obekväma känslan av att det faktiskt har hänt, att allt inte bara är på film. Den känslan sitter från första till sista filmrutan.

Gus Van Sant drar ut på varenda scen, låter oss följa långa korridors promenader, använder väldigt få klipp och också lite dialog. Kameran finns hela tiden där, närgånget och vaket men ändå finns känslan att vi tittar på en helt vanlig dag, inget känns arrangerat eller tillgjort. Nästan lite Dogma.

Det är just den här vardagliga skildringen av denna händelse som är filmens styrka. Det behövs ingen spännande musik eller snabba klipp. I det här fallet står verkligheten för det och den verkligheten är tyvärr mörkare än man vill tro.

Johan Lindström

Kommentarer