Cat Stevens Majikat - Earth Tour 1976

  • Speltid (min): 135
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-05-17

Recension - Blu-ray/DVD

Låtar som “Wild World”, “Can’t Keep It In”, “The First Cut is the Deepest” och “Morning Has Broken”; de flesta har hört dem, färre vet vem upphovsmannen är. Cat Stevens var stor popartist under 60- och 70-talet, men 1978 lämnade han rampljuset för att konvertera till islam. Majikat var hans sista turné.

Jag älskar Cat Stevens musik; känslan i sången och gitarrspelet, texterna, simpla ord ihopsatta till djupa meningar, och de enkla scenframträdandena. Inga krusiduller, bara musik. Ställer man det i kontrast med dagens jättekonserter blir det hela lätt bisarrt. Vart tog kärleken till musiken vägen?

Nåväl, det tycks som att Cat Stevens fått sig ett lätt uppsving på sistone. Flertalet ”The Very Best of…” och ”Greatest Hits” har släppts och nu denna DVD. Men är den representativ för hans storhet? Absolut, bilden såväl som ljudet är skarpt och klippningen snygg. Det märks att man lagt ner en hel del arbete vid redigeringen. Extramaterialet är även det väldigt bra, här finns bl.a. en halvtimmeslång intervju med Yusuf Islam (Hans namn efter konverteringen) där han berättar om sitt liv, konverteringen och omvärldens reaktioner. Utöver det finns några framträdanden från tidigare konserter, promo-videon till ”Father and Son” och den tecknade videon till ”Moonshadow”.

Och låtlistan är fenomenal! Faktiskt, med undantag av ett par låtar består kollektionen av hans absolut finaste alster. Så, köp den. Gillar du akustiskt gitarrbaserad musik, köp den. Gillar du 60-70- tal, köp den. Gillar du spinkiga snubbar med massor av skägg, köp den. Och om du upptäcker hur bra han är, slå på hans musik och sluta aldrig lyssna.

Andreas Nilsson

Kommentarer