Förhandlaren

  • Svensk titel: Förhandlaren
  • Originaltitel: The Negotiator
  • Speltid (min): 135
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-08-09

Recension - Blu-ray/DVD

The Negotiator är ett guldkorn för oss DVD-folk. Bilden är suverän och ljudet fick grannen att knacka på dörren. Sedan stannade han i soffan över en timme och mig veterligen, och p.g.a. grannens nuvarande ljudnivå, skulle jag tro att ett hembiosystem ytterligare har funnit sin väg till vårt annars stillsamma grannskap.

Själva filmen är mycket bra, den också. Samuel L. Jackson och den alldeles fruktansvärt begåvade Kevin Spacey gör kanoninsatser tillsammans med en välvald ensemble birollsinnehavare som David Morse, John Spencer, J.T. Walsh (hans näst sista roll innan pumpen stannade (synd)) och Paul Giamatti som nervös småskurk.
Manuset är inte lysande men fyller förväntningarna. Det finns överraskningar och tvära vändningar. Allt man ser i burken håller måttet. Och det kan tänkas vara lite märkligt för manusförfattarna är nybörjare med knappt något i bagaget och regissören F.Gary Gray är inte känd för stora publiksuccéer direkt. Han har ju bara gjort 2 långfilmer innan The Negotiator (båda s.k. ”svarta” filmer med färgade skådespelare i alla huvudrollerna) och en TV-serie efter. Synd, för den här unga killen kan sin sak.

Mycket av filmens fängslande karaktär tillfaller de rutinerade producenterna, Graeme Revells musik och inte minst Russel Carpenters (Titanic) suggestiva foto. Hela filmen är så genomsyrad av perfektion att man börjar leta efter fel. Och leta får man innan man hittar något och då är det endast enkla kontinuitetsfel som inte märks om man inte är fanatiker…som vissa.

The Negotiator kan efter allt detta beröm ses som en av de bästa filmerna genom alla tider. Så är det inte, men i sin genre hamnar den på topplistan. Man kan säga att The Negotiator är en av de bästa action-thrillers som tillverkades förra århundradet.

Om jag nu vill hitta en nackdel med filmen så skulle det vara Jacksons och Spaceys skådespeleri! Inte för att någon av dem gör en dålig roll, tvärtom, utan snarare att de båda lyser så mycket i sina roller så man inte vet vem av dem är mera begåvad än den andra. Än sen då? Vem bryr sig?

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer