Franska familjehemligheter

  • Svensk titel: Franska familjehemligheter
  • Originaltitel: Chroniques sexuelles d'une famille d'aujourd'hui
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-04-10

Recension - Blu-ray/DVD

Den 18-årige oskulden Romain hetsas till att filma sig själv med mobiltelefonen medan han onanerar i klassrummet. Tyvärr blir han påkommen av läraren och om det inte vore pinsamt nog kallar rektorn in hans mamma för att diskutera ”problemet”.

Mamman blir dock mest bekymrad över det faktum att sex aldrig kommer upp som samtalsämne inom familjen. Hon har inte en aning om vad som händer på den fronten i något av sina tre barns liv, eller i resten av familjen heller för den delen.

Och visst händer det grejer. Dottern har fast sällskap och ett rikligt sexliv med pojkvännen. Äldste sonen är inne på trekanter och gamle svärfar har sedan hustruns död besökt en prostituerad för att ta hand om de köttsliga behoven. Men varför är det så tabu att prata om det?

”Franska familjehemligheter” är ett drama som tar upp sexualiteten och hur den kan te sig i en helt vanlig familj. Det som skiljer sig mot andra dramer är att all sex visas explicit framför kameran, om än väldigt smakfullt filmat. Det är inga närgående gynekologstudier som i simpla p-våfflor, utan mer sensuellt och erotiskt. För den som absolut inte vill utsätta sig för sex på film finns det också en snällare version av filmen med på DVD:n.

Sexet tar mycket plats i filmen, det råder det ingen tvekan om, men det är ändå handlingen som sätts i fokus. Skådespelarna känns väldigt naturliga och äkta, och jag måste säga att de är väldigt modiga att göra de här rollerna. När man ser en film med många explicita sexscener är det lätt att tro att det är porrskådisar som anlitats, men så vitt jag vet har ingen av skådespelarna i ”Franska familjehemligheter” en sådan bakgrund.

Jag gillade den här filmen, kanske inte lika mycket som ”En otrohetsaffär” eller Stories of Sex(es)”, men nära på.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer