Cloverfield Paradox, The

  • Svensk titel: Cloverfield Paradox, The
  • Originaltitel: The Cloverfield Paradox
  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-02-18
  • Release (Streaming): 2018-02-05
  • Streamingplattform: Netflix
  • Tagline: The future unleashed every thing.
  • IMDb: Cloverfield Paradox, The

Recension - Streaming

Om inte alltför många år in i framtiden står jorden inför en massiv energikris, vilket i sin tur skapar panik och krigsberedskap bland befolkningen.

Vårt enda hopp står till besättningen på rymdstationen Cloverfield, och den partikelaccelerator de har ombord. Tanken är att denna partikelaccelerator ska kunna skapa en ny, i det närmaste outtömlig energikälla för mänskligheten och därmed rädda dess framtid.

Alla är dock inte lika övertygade om att det är en bra idé, och vissa domedagsprofeter hävdar att experimentet snarare kommer att ödelägga jorden genom att skapa revor i rumtiden, öppna portar mellan olika dimensioner och ställa till med allmänt otyg. Dessa teorier avfärdas dock av de flesta som struntprat.

Efter drygt två år i rymden, och flera misslyckade försök att starta partikelacceleratorn, görs ett nytt försök. Denna gång startar allt som det ska och för ett ögonblick råder glädje ombord på Cloverfield. Men denna glädje är kortvarig. Någonting hände när partikelacceleratorn var igång. Någonting ohyggligt.

Netflix kuppade rejält under 2018 års Superbowl. Inte nog med att de oannonserat visade en trailer för ”The Cloverfield Paradox”, den avslutades också med meddelandet att filmen skulle finnas tillgänglig för streaming efter Superbowl. Och mycket riktigt så fanns filmen att se för att Netflixanvändare runt om i världen den 5 februari. Kaxig, och lyckad marknadsföring i mitt tycke.

Den första filmen i serien, ”Cloverfield”, var en found footage-film där handhållen kamera hjälpte till att bygga upp stämningen i filmen. Film nummer två, ”10 Cloverfield Lane”, var en emotionellt laddad thriller som utspelade sig till nästan 100% i ett skyddsrum. I ”The Cloverfield Paradox” byter vi än en gång genre och vi får en scifi-rysare. Tre helt olika filmer som ändå utspelar sig i samma universum och som hänger ihop. Det låter onödigt komplicerat och riskfyllt, men lik förbannat får filmskaparna det att funka.

I ”The Cloverfield Paradox” möter vi flera fina skådespelare. Zhang Ziyi (”Crouching Tiger, Hidden Dragon”), Daniel Brühl (”Captain America: Civil War”), Chris O’Dowd (”The I.T. Crowd”, ”Calvary”) och Gugu Mbatha-Raw (“Free State of Jones”) är bara några av skådespelare som tillfredsställande spelar våra tappra hjältar i rymden.

”The Cloverfield Paradox” når inte riktigt upp till samma höjder som ”10 Cloverfield Lane”, men det är en spännande film som absolut förtjänar en stabil trea i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer