Cloverfield Paradox, The

  • Svensk titel: Cloverfield Paradox, The
  • Originaltitel: The Cloverfield Paradox
  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-02-18
  • Release (Streaming): 2018-02-05
  • Streamingplattform: Netflix
  • Tagline: The future unleashed every thing.
  • IMDb: Cloverfield Paradox, The

Recension - Blu-ray/DVD

Ni får ursäkta, men jag tänker utan att skämmas återanvända synopsis från min tidigare recension av filmen, som publicerades i samband med dess Netflixpremiär:

"Om inte alltför många år in i framtiden står jorden inför en massiv energikris, vilket i sin tur skapar panik och krigsberedskap bland befolkningen.

Vårt enda hopp står till besättningen på rymdstationen Cloverfield, och den partikelaccelerator de har ombord. Tanken är att denna partikelaccelerator ska kunna skapa en ny, i det närmaste outtömlig energikälla för mänskligheten och därmed rädda dess framtid.

Alla är dock inte lika övertygade om att det är en bra idé, och vissa domedagsprofeter hävdar att experimentet snarare kommer att ödelägga jorden genom att skapa revor i rumtiden, öppna portar mellan olika dimensioner och ställa till med allmänt otyg. Dessa teorier avfärdas dock av de flesta som struntprat.

Efter drygt två år i rymden, och flera misslyckade försök att starta partikelacceleratorn, görs ett nytt försök. Denna gång startar allt som det ska och för ett ögonblick råder glädje ombord på Cloverfield. Men denna glädje är kortvarig. Någonting hände när partikelacceleratorn var igång. Någonting ohyggligt."

Nu har då alltså ”The Cloverfield Paradox” släppts på DVD och bluray. Jag tyckte vid Netflixpremiären för lite drygt ett år sedan att det var en habil film, som även om den inte nådde riktigt upp till de två första filmerna i franchisen ändå lyckades stå på egna ben. Under året som gått har filmen fått en hel del negativ kritik, och många har påtalat det faktum att filmen från en början inte alls var tänkt att tillhöra ”Cloverfield”-universat utan att det var något som klistrades på i efterhand. Det må vara sant, men efter en andra titt har åtminstone inte mina åsikter om filmen ändrats i någon större mening. Det är klart att den inte var riktigt lika spännande så här när man vet vad som ska hända, men jag uppskattar fortfarande skådespelarna och filmen som sådan. Mitt tidigare betyg, en stabil trea, kvarstår definitivt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer