Dune

  • Svensk titel: Dune
  • Originaltitel: Dune
  • Speltid (min): 155
  • Release (Bio): 2021-09-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-12-20
  • Tagline: Beyond fear, destiny awaits.
  • IMDb: Dune

Recension - Blu-ray/DVD

Ätten Atreides får av självaste kejsaren uppdraget att sköta hanteringen av “the spice” på ökenplaneten Arrakis, vilket innebär att ätten Harkonnen måste bege sig därifrån. Det gör de dock högst motvilligt då det finns massor av stålar att hämta just på denna krydda.

Unge Paul Atreides, son till hertig Leto Atreides och dennes maka och tillika prästinna/häxa/whatever Lady Jessica, har visioner om urbefolkningen på Arrakis och kanske är utvald till att vara någon eller något speciellt. Jag är ärligt talat inte helt säker på vad.

Nya “Dune”, stabilt regisserad av Denis Villeneuve, är den första delen av två(?) som ska försöka återberätta historien från Frank Herberts berömda romansvit. Herbert skrev totalt sex romaner om “Dune”, och efter hans död tog sonen Brian vid. Brian har tillsammans med Kevin J. Anderson skrivit ytterligare 16 böcker i serien, och fler lär det säkert bli. Två TV-serier, ett gäng dator- och brädspel och serietidningar har det också blivit, och så David Lynchs filmversion från 1984 då. Det finns utan tvekan en publik för denna historia, men jag undrar verkligen om jag tillhör den.

Missförstå mig rätt, “Dune” från 2021 är en oerhört välgjord film. Varenda bildruta är ett konstverk i sig. Designen på all rekvisita, från kläder till fordon, är toppkvalitet. Fina skådespelare som Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Jason Momoa, Josh Brolin, Zendaya, Javier Bardem och Dave Bautista är alla i fin form. Däremot tycker jag att Timothée Chalamet som spelar huvudrollen Paul är lite blek och intetsägande. Men jag är övertygad om att han kommer bli väldigt populär hos den kvinnliga publiken, åtminstone den yngre delen.

“Dune” påminner mig om en flicka som jag gick i skolan tillsammans med. Vacker som en dag, men tråkig så klockorna stannar. Jag försökte verkligen fokusera på historien, men att inte få ett vettigt slut efter två och en halv timme utan istället tvingas vänta ett par år på resten känns inte OK.

Om jag kommer att se uppföljaren? Ja, om Villeneuve regisserar kommer jag att göra det. Om inte annat så för att njuta av det visuella.

Hade vi haft halva poäng att dela ut här på Tellusfilm hade detta blivit en solklar 2.5:a. Nu får det bli en trea, men det är enbart tack vare filmens utseende som jag inte kan med att sätta en tvåa i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer